Wake up Ugandan Children’s Foundation

Wij steunen een nieuw project in Oeganda: Wake up Ugandan Children’s Foundation (WUCF) https://wakeupuganda.org/ Deze stichting is opgericht in 2012 door de Oegandees Ayazika Moses in Entebbe.

Zelf opgegroeid onder arme omstandigheden had hij het geluk om met een studiebeurs in Japan te kunnen studeren. Bij terugkomst in Oeganda realiseerde hij zich dat veel kinderen uit zijn dorp niet naar school gingen, vaak slachtoffers waren van huiselijk geweld en gedwongen kinderarbeid moesten verrichten. Bovendien heerst er veel HIV/Aids, analfabetisme en zijn er veel kinderen die vroegtijdig de school verlaten. Moses wilde iets terug doen voor Kigungu, een vissersplaats bij Entebbe waar hij was opgegroeid en besloot zijn gemeenschap te steunen.

Met zijn project helpt hij samen met zijn vriend Yoshi Kidedde tegenwoordig 56 kinderen die hun ouders hebben verloren of uit zeer arme omstandigheden komen door ze te steunen met scholing en een veilig onderdak. De kinderen worden bij families in de gemeenschap ondergebracht. De gastfamilies worden door het project gesteund met voedsel om goed voor deze kinderen te zorgen. WUCF ondersteunt de scholen met schoolmaterialen. Veel aandacht wordt ook besteed aan het onderwijs en de opvoeding van meisjes. Juist bij meisjes is er een hoge schooluitval, ze worden vroeg zwanger en trouwen al op jonge leeftijd en er is veel misbruik.

WUCF organiseert verschillende workshops, bijvoorbeeld over vrouwelijke hygiëne, drugsmisbruik en WASH (Water, Sanitation and Hygiene), een programma voor de jongere kinderen waar ze op een speelse manier leren om hun gemeenschap schoon te houden. Sinds een aantal jaren zijn zij ook gestart met de Azteks Soccer Academy (te vinden op Facebook), een sportopleiding voor zowel jongens als meisjes uit de gemeenschap en dit met groot succes. 140 kinderen nemen deel aan de voetbaltrainingen. Verschillende meisjes en jongens uit hun teams zijn al beloond met scholarships en ze hebben al veel prijzen gewonnen. Naast de voetbalteams is er ook een basketbalteam voor jongens en meisjes. Niet alleen de kinderen uit Kigungu profiteren van deze projecten van WUCF, maar ook de rest van de gemeenschap. Een geweldig project dat al onze steun verdient.